Ze všech stran se valí nejnovější "bleskové informace" o koronaviru, Covid 19, SARS-CoV2, pandemii, rozhodnutích vlády (nejlépe ve 2 v noci...), o karanténách, a všudypřítomný strach...

Někdy si musím upřímně říct: "Neblbni člověče! A nepropadej panice!"...Vždyť zatím se ještě zase "až tak moc neděje" (čímž nezlehčuji aktuální situaci, ale přece jenom, do vyhrocené italské reality máme u nás  naštěstí ještě hodně daleko) A někde v koutku duše si říkám: "Pane Bože, tu  italskou "triage" pacientů - koho budeme zachraňovat a koho ne - bych fakt nechtěla zažít!" Však člověku je líto všech a všem by chtěl dát to nejlepší - každého jednoho pacienta jakkoli životem zhuntovaného; všech těch, co prošli i tou každodenní nemocniční triage a my už víme, že není co víc jim nabídnout....  Když i já se nechám někdy vyplašit,  jak se asi cítí ve svých bytech všechny ty babičky a dědečkové, co se dočítají, že právě oni jsou ti  "na ráně" ? Já na to ani nechci myslet...Jako první bych jim asi vypnula televizi!!! A pak jim utíkala nakoupit a snažila bych se je povzbudit celou svou silou: "Nebojte se!". Myslím si, že jsou vystrašeni víc než by měli být (a už to jim zhoršuje zdravotní stav, a některé to už přivedlo i k akutní návštěvě naší ambulance) a zároveň chráněni méně než by měli být (a to jim zdravotní stav může zhoršit ještě víc).

A KDE JE TA NADĚJE? No přeci všude okolo. 

V posledních letech ve mě narůstala zlost, jak jsou lidé mnohdy sobečtí: vidí jen sebe a své problémy, jdou po penězích, nemyslí ani na rodinu ani na děti....a na svoje stařečky snad ještě méně. Představte si ten pocit absolutního zhnusení, když vám dojde, že rodina svého stařečka na interně "právě složila" asi tak jako psa uvázaného u cesty, nebo ještě lépe - jen těžko maskuje zklamání z toho, že se vám ho podařilo vyléčit a on neumřel....je to síla. Tenhle svět je sice plný seniorů, ale asi "není pro starý"? 

A PRÁVĚ TADY, V TOMTO ČASE, VIDÍM TU NADĚJI...

Lidé, kteří by v drtivé většině prodělali Covid-infekci lehce, či dokonce asymptomaticky, jsou ochotni se dramaticky omezit v zájmu svých stařečků. A vcelku nikdo nereptá a všichni se snaží...ti, jejichž život je mnohdy bohužel nazýván jako finanční zátěž pro stát, pojišťovny a ani nechci myslet údajně pro koho ještě,  jsou nyní hodni zpomalení ekonomiky, finančních ztrát,  omezení volného pohybu.....PÁÁÁNI!!! Cena lidského života se znovu dává do popředí zájmu světa!

A jdu dál....lidé se začínají zajímat  o druhé....dobrovolníci jsou ochotní zjistit, kdo potřebuje zajít na nákup a kde přebývá nějaká osamělá babička či dědeček, který je ohrožený aktuální situací.  Všímáme si, kdo bydlí naproti... (jaký rozdíl oproti situaci, kdy hasiči po dvou dnech našli stařenku ležící na zemi bytu, protože si sousedka všimla, že ji dlouho neviděla...Naštěstí!...tak zní časté příběhy našich pacientů. U jiných si všimli až příliš pozdě...i takové příběhy jsou, bohužel.) Lidé poznávají SVÉ BLIŽNÍ.   A to, kdo je náš bližní si přece určujeme my sami....

A naděje se šíří....šikovné švadlenky i švadlenkové šijí zdarma roušky a lidé jim nosí materiál. A vše zdarma rozdávají lidem okolo či zdravotním zařízením.... Však zlaté české ručičky si poradí, i když slibované roušky od státu si ještě hoví kdesi v Číně či kde... (Třeba včera našemu oddělení nadělila spoustu krásných kytičkových roušek jedna pacientka v den jejího propuštění...anonymně děkujeme :-) ) JAK KREATIVNÍ JE LIDSKÁ DOBROTA.

Ve zprávách jsem četla, že hostinští v Brně zdarma rozvážejí s pomocí taxikářů 150 obědů těm nejohroženějším seniorům....Kolik takových podobných je anonymně po celé republice.  JÁ ŽASNU AŽ K SLZÁM...NÁDHERA!

Vědci na 3D tiskárnách tisknou nemožné a prý už dokonce někde chytré hlavičky sestrojují nějaké prototypy plicních ventilátorů, aby jich bylo dostatek.... Nejrůznější firmy, navzdory době pro ně finančně kritické, když nemohou dělat svojí práci, zapojili se do pomoci druhým a nabízí své síly i know how nejnápaditějšími způsoby. Děkujeme za takové svědectví o skutečném žebříčku hodnot...

I přes ty roušky si všímám, jak jsou lidé ve většině k sobě tak nějak milejší, laskavější, ohleduplnější. Jak se snaží, aby byl vidět i přes látku jejich úsměv a vstřícnost. Zvlášť úcta ke všem, co makají za kasami a snáší se na ně naše celonárodní nakupovací panika. Srdečné Pán Bůh zaplať!

 

A PROTO PÍŠU "O NADĚJI" A VĚŘÍM, ŽE NEJSEM SAMA, KDO JÍ CÍTÍ VE VZDUCHU JAKO ČERSTVÝ JARNÍ VÍTR...

...A  TĚŠÍM SE NA TA DALŠÍ MILÁ PŘEKVAPENÍ, KTERÉ NÁM MOŽNÁ JAKO VEDLEJŠÍ PRODUKT PŘINESE TATO CELONÁRODNÍ COVID-ZKOUŠKA OHNĚM

 

 

PS: Od známých lékárníků vím, že lidé "vášnivě" vykupují Paralen...a podle některých znaků, a dokonce už vím o několika osobách, které to tak skutečně dělali či plánovali dělat....si část populace zřejmě myslí, že preventivním užíváním Paralenu se Covidem nenakazí!

NENÍ TO PRAVDA! PROSÍM, ŘÍKEJTE TO VŠUDE, VŠEM ZNÁMÝM I NEZNÁMÝM!

Paralen je výborný lék....ale POUZE k snížení horečky či  útlumu bolesti. NIC NELÉČÍ A UŽ VŮBEC NEFUNGUJE JAKO PREVENCE! Zato umí celkem solidně poškodit játra při předávkování...zvlášť spolu s alkoholem...tak pozor na to, lidičkové. Ať nemáme víc případů jaterních poškození paracetamolem, než případů Covid. :-)